grzyby - grzybobranie

Grzyby pod znakiem zapytania?

Grzyby rosną na lądach we wszystkich strefach klimatycznych. Rosną nawet w wodach słodkich i słonych. Od dawien dawna ludzie zbierali i przyrządzali grzyby na różne sposoby.

Pierwsze badania i próba klasyfikacji grzybów miała miejsce w szesnastym wieku. Do tej pory opisano około 70 tysięcy gatunków grzybów. Każdego roku charakteryzuje się średnio około 1700 nowych gatunków grzybów. Naukowcy szacują, że na świecie rośnie około miliona gatunków grzybów.
Grzyby poza pieczarkami są pozyskiwane głównie ze środowiska naturalnego. Gdyż pomimo licznych prób wprowadzenia hodowli grzybów dla celów konsumpcyjnych, do dnia dzisiejszego hodowlę grzybów udało się zaprowadzić jedynie w przypadku dwunastu gatunków. A pozostałe do przetwórstwa grzyby pozyskuje się z ich środowiska naturalnego, czyli głównie z lasu.

Jaka jest pierwsza i najważniejsza zasada dotycząca grzybów i grzybobrania ?

Nie zbieraj grzybów jeżeli ich nie rozróżniasz ! Nawet jeżeli trochę znasz się na grzybach, to też ich nie zbieraj, nie jedz, nie częstuj nikogo i nie sprzedawaj innym!

Bo grzyby potrafią być bardzo silną trucizną. I często grzyb trujący jest bardzo podobny do jadalnego. Zbierać grzyby mogą tylko te osoby, które perfekcyjnie się znają na wszystkich grzybach. A takich ludzi jest mało.

Grzyby jadalne nie wpływają niekorzystnie na zdrowie człowieka. Poza walorami smakowymi posiadają też pewne właściwości prozdrowotne. Zwłaszcza dobrze wpływają na mózg człowieka, jak również obniżają cholesterol, regulują poziom cukru. Grzyby posiadają witaminę A, C, B1, B2. Jak i niektóre minerały.

Grzyby są wykorzystywane też do produkcji leków, w tym głównie antybiotyków. Już w połowie dwudziestego wieku znano niemalże sto antybiotyków pochodzenia grzybowego, z czego ponad połowa jest bardzo dobrze scharakteryzowana.

Natomiast grzyby trujące mogą doprowadzić nawet do śmierci, albo do stałego uszczerbku na zdrowiu.

Na przykład muchomor sromotnikowy uszkadza wątrobę, nerki i ośrodkowy układ nerwowy. Często też jest powodem do śmierci. Piestrzenica kasztanowata również uszkadza nerki i wątrobę. Ponadto zaburza świadomość i koordynację ruchową. Muchomor czerwony działa pobudzająco i usypiająco, co następuje naprzemiennie. Zaburza widzenie, koordynację ruchową i wywołuje halucynację, oraz omamy.

To tylko niektóre z grzybów trujących. Wszystkie wyżej wymienione powodują także ból głowy, ból brzucha, nudności, wymioty, czasem gorączkę.

Szkodliwe dla organizmu człowieka są nawet niektóre grzyby jadalne, jak na przykład olszówki, gąski, mleczaje, gdyż mogą spowodować biegunkę, nudności i wymioty. A częste spożycie olszówek przyczynia się do marskości wątroby.

Grzyby jadalne pochodzące z wiarygodnego źródła są przysmakiem dla wielu osób. Nie można się bez nich obejść podczas wigilii. Stanowią dodatek do farszu lub same są farszem w pierogach, krokietach, uszkach. Grzyby stosuje się też do pizzy, kapusty, a nawet do sałatek. Często są również smażone i spożywane na przykład z jajecznicą lub ze smażoną cebulką. Do smażenia najbardziej nadają się kurki, rydze i pieczarki. Ale można również smażyć podgrzybki, borowiki, maślaki, gąski i rydze. Natomiast do gotowania i do duszenia nadają się w zasadzie wszystkie grzyby jadalne.
Grzyby nadają się także do suszenia, co często jest praktykowane w gospodarstwach domowych. Do suszenia najbardziej wskazane są prawdziwki, koźlarze i podgrzybki. Niektóre grzyby, a zwłaszcza te, które są twarde można też marynować.

krakspot Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *