Przepyszne poziomki na wyciągnięcie ręki
Data publikacji 3 czerwca 2019Poziomki należą do jednych z najbardziej uwielbianych owoców, choć spożywane są raczej rzadko. Są to przepyszne i aromatyczne owoce o czerwonej barwie. Na świecie znane jest siedemnaście gatunków tych owoców. W naszym kraju w naturze rośnie trzy gatunki poziomek. Rosną na słonecznych obrzeżach lasów, na polanach, przydrożach, oraz w lasach, które nie są zarośnięte, lecz nasłonecznione. Nasiona poziomek rozsiewane są głównie przez zwierzęta, ale także przez ludzi. Poziomka zazwyczaj kojarzy nam się z dziko rosnącym owocem leśnym. Ale niekoniecznie, bo poziomki mogą być też uprawiane w przydomowych ogródkach. I wtedy mamy je na wyciągnięcie ręki. Bez konieczności chodzenia do lasu, czy sklepu lub kupowania ich na rynku.
Poziomka jest stosunkowo łatwa w uprawie
Poziomki najlepiej rosną na glebie wilgotnej, nasłonecznionej i żyznej. Mogą również rosnąć w cieniu, lecz wtedy jej owoce będą kwaśniejsze i mniej czerwone. Natomiast hodowana na glebie z dużym nasłonecznieniem będzie intensywnie czerwona i słodka. W okresie letnim trzeba pamiętać o systematycznym podlewaniu krzaczków, ponieważ owoc ten posiada płytki korzeń i nie może czerpać wody z głębszych obszarów gleby. Znane są na świecie również takie odmiany poziomek, których owoce posiadają biały kolor. Biały kolor poziomki znany był a Anglii już w szesnastym wieku. Poziomka biała rośnie w kępkach, a owoce jej mają bardzo słodki smak.
Poziomki na pierwszy rzut oka są bardzo podobne do malin lub truskawek
Lecz ich owoc nie jest tak duży, jak owoc truskawki i maliny. Poziomki, to krzaczaste rośliny. Osiągają wysokość do trzydziestu centymetrów. Jeden krzaczek poziomki może owocować nawet kilka lat. Lecz z każdym rokiem ma mniej owoców. Dlatego najlepiej wymienić je co 4 -5 lat. Najbardziej skuteczne jest sadzenie do gruntu ukształtowanych już sadzonek. A najbardziej odpowiednim miesiącem do ich sadzenia jest kwiecień. W pierwszym roku nie będzie obfitego plonu. Lecz w kolejnych latach na pewno. W maju na krzaczkach poziomek pojawiają się pierwsze kwiaty. A w czerwcu na gałązkach pojawiają się poziomki. I do pierwszych przymrozków można mieć nieograniczony dostęp do poziomek, które rosną w przydomowym ogródku. A nadwyżkę zamrozić. I w zimie popijając kompot lub jedząc marmoladę poziomkową nadal delektować się jej wspaniałym smakiem i aromatem.
Poziomki to bardzo zdrowe owoce
Wykorzystuje się wszystkie ich części: owoce, liście i korzeń. Wywarem z liści poprzez płukankę można leczyć infekcję gardła. Napar z liści poziomki pomaga przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń krwionośnych, problemach z nerkami i układem moczowym. Gdyż są to owoce moczopędne, bo zawierają prawie 90 g. wody. Liście poziomek zawierają również olejki eteryczne i flawonoidy. Warto wiedzieć, że najbardziej wartościowe pod względem leczniczym są liście pochodzące od poziomek rosnących dziko. Uprawy ogrodowe pozbawione są tych leczniczych właściwości. Korzeń poziomki pospolitej stosuje się na biegunkę. A owoce poziomki wzmacniają organizm człowieka. Ponieważ w poziomkach jest zawarta duża ilość witamin: C, A, E, H, PP, B1, B2, B6. Oraz sole mineralne: wapń, żelazo, fosfor, kobalt. Oraz kwasy organiczne i węglowodany. Z owoców poziomek wytwarza się także kosmetyki przeznaczone do cery tłustej.
Pod względem energetycznym poziomki nie są kaloryczne, gdyż w 100 gramach znajduje się tylko 37 kalorii. A więc na ich konsumpcję może pozwolić sobie każdy. Nawet ten, który jest na kuracji odchudzającej lub dba o stałą wagę ciała.